Winters Noord IJsland, 4 of 5 dagen

Incl. excursies naar Myvatn en de Dettifoss waterval

Bestemming: IJsland

Reisduur: 3-4 nachten

Vanaf: 1.143,00 €

 • Dettifoss
 • Myvatn Nature Baths
 • Noorderlicht
 • Goðafoss
 • Myvatn
 • Dettifoss
 • Myvatn Nature Bath
 • Akureyri
 • Noorderlicht
 • Myvatn, Dimmuborgir
 • Akureyri
 • Hotel Norðurland
 • Whale Watching
 • Myvatn, Namaskarð
 • Lofthellir ijsgrot
 • Myvatn, Namaskarð
 • Akureyri
 • Myvatn pseudokraters
 • Hotel Norðurland
 • Dimmuborgir

Je vliegt rechtstreeks met Transavia chartervlucht vanaf Amsterdam naar Akureyri in Noord IJsland.  Akureyri is de grootste stad van Noord IJsland en heeft een gezellig centrum met leuke winkeltjes, cafes en restaurants. Inbegrepen zijn twee busexcursies: naar het vulkanisch actieve gebied rondom Myvatn en naar de indrukwekkende Dettifoss, de grootste waterval van Europa. Als u kiest voor de 5-daagse reis heeft u nog een dag extra en kunt u optioneel nog meer excursies bijboeken zoals een whale watching trip, een Game Of Thrones tour, The Beer Spa of de Lofthellir ijsgrot. Vanwege de noordelijke ligging, vlakbij de Poolcirkel, heb je hier ’s winters zeer goede kansen op het zien van het Noorderlicht. Je verblijft in Akureyri in het centraal gelegen Hotel Nordurland.

Vertrekdata:

4 dagen/3 nachten: vertrek op vrijdag 14/2, 21/2, 28/2 of 6/3
5 dagen/4 nachten: vertrek op maandag 17/2, 24/2 of 2/3

 • Dag tot dag beschrijving

  Dag 1: Amsterdam - Akureyri

  Vlucht met Transavia rechtstreeks van Amsterdam naar Akureyri. U logeert in het centraal gelegen Hotel Nordurland .

  Dag 2: Dagexcursie naar Myvatn met optioneel Nature Baths

  Vandaag maakt u een prachtige busexcursie naar het vulkanische natuurgebied rond het stille Myvatn meer. Onderweg wordt een stop gemaakt bij de Goðafoss, een van IJslands mooiste watervallen. Over een breedte van 30 meter stort het water hier met veel geraas 12 meter naar beneden. Bij Hverir, ook wel bekend onder de naam Namaskarð, liggen verschillende kokende modderpoelen (solfataren), aan de voet van de pastelkleurige Námafjall berg. Door de sterk zwavelhoudende gassen die er vrij komen hangt er een geur die aan rotte eieren doet denken. Daarnaast vindt u er fumarolen, waar continue stoom uit de aarde wordt gespoten. Interessant in Myvatn zijn ook de krater van de Hverfell kegelvulkaan, de Krafla vulkaankrater met recente zwarte lavavelden, die aan een maanlandschap doen denken. Bij Skutustaðir vindt u zogenaamde pseudokraters. U kunt mooie wandelingen maken bij de donkere lavaformaties van Dimmuborgir en in het natuurparkje Höfði, ook wel bekend als het elfenbos, met mooie uitzichten op het meer en de lavarotsen in het water. Er wordt ook een bezoek gebracht aan het Myvatn Nature Bath , de “Blue Lagoon van het noorden” waar u een ontspannend bad kunt nemen (de entree is niet standaard inbegrepen en kan optioneel worden bijgeboekt).

  Dag 3: Dagexcursie naar de Dettifoss waterval

  Dagtocht naar de spectaculaire Dettifoss, de grootste waterval van Europa. Na fotostops bij de Goðafoss waterval en het Myvatn meer rijden we door de ruige highlands,naar het Vatnajökull National Park. De imposante Dettifoss waterval ligt in een prachtige canyon, die is uitgesleten door de woeste Jökulsá gletsjerrivier. Dit is qua waterverplaatsing de meest krachtige waterval van Europa, met een breedte van 100 meter en een val van 44 meter. Vanaf de parkeerplaats lopen we naar de machtige waterval en bekijken ook de brede Selfoss waterval, die er vlakbij ligt. In de wintermaanden, als er sneeuw ligt, doen we de wandeling op sneeuwschoenen. In de winter kan het zijn dat de waterval gedeeltelijk is bevroren. ’s Avonds kunt u (optioneel) boeken voor een Noorderlicht excursie.

  Dag 4/5: Akureyri - Amsterdam

  Naar Akureyri Airport voor de terugvlucht naar Amsterdam (4-daagse reis). Als u op maandag vertrekt vliegt u op dag 5 (vrijdag) terug en kunt u optioneel nog extra excursies bijboeken, zoals bijvoorbeeld een Whale Watching trip. Liefhebbers van Game Of Thrones kunnen een aantal filmlocaties van deze beroemde serie bezoeken. Een bijzondere ervaring is een bad in een hottub vol bier bij de Kaldi Beer Spa. Ook interessant is een bezoek aan de Lofthellir ijsgrot.
 • Noord IJsland


  Akureyri
  De grootste stad van het noorden (met overigens slechts 18.000 inwoners) is Akureyri, gelegen aan de fraaie Eyjafjörður, omringd door besneeuwde bergen. Het stadje heeft een aantal leuke winkelstraten, een mooie botanische tuin en een interessante kerk, ontworpen door Guðjón Samúelsson, die ook de Hallgrimskirkja in Reykjavik ontwierp. Ook interessant zijn het nieuwe Art Museum en het Aviation Museum. Er is een kleine luchthaven met een regelmatige verbinding met Reykjavik en in 2019 voor het eerst een wekelijkse rechtstreekse verbinding met Transavia vanuit Rotterdam, gedurende de periode 27/5-9/9.

   

  Skagafjörður
  Dit fjordgebied, dat in veel IJslandse saga´s voorkomt, wordt omzoomd door majestueuze bergen en groene dalen. Het is bij uitstek het fokgebied van het IJslandse paard, een ras dat ongewijzigd bleef sinds het hier meer dan 1100 jaar geleden door de Vikingen geïntroduceerd werd.  

   

  In Glaumbær bevindt zich een museum met boerderijen, gebouwd in de 18 en 19e eeuw met turfplaggen. Omdat men geen beschikking had over grote boomstammen, koos men op grote schaal voor gebruik van turf als bouwmateriaal.
   
  Vatnsnes schiereiland
  Een rondrit over dit schiereiland is zeker de moeite waard. In Hvammstangi vindt u een zeehondencentrum, waar u ook een boottochtje kunt maken. Via een spectaculaire kustroute kunt u naar de 15 meter hoge zeerots Hvitserkur aan de noordkant rijden, die wel wat weg heeft van een drinkende draak.
   
   
  Goðafoss
  Een van de meest spectaculaire watervallen van IJsland is de aan de ringweg gelegen Godafoss (godenwaterval). Over een breedte van 30 meter stort het water hier met veel geraas 12 meter naar beneden.  Myvatn
  Het gebied rondom het Mývatn meer is een eldorado voor natuur en wandelliefhebbers. Mývatn betekent "muggenmeer" omdat er ´s zomers op (de sporadische) windstille dagen veel muggen uit het water kunnen komen (ze steken gelukkig niet !). U kunt er heerlijk wandelen en zult daarbij veel vogels zien, die rondom het meer nestelen.

   
   
  Myvatn ligt in een zeer actief vulkanisch gebied met pseudokraters, solfatarenvelden en de explosiekrater Hverfell.Neem een heerlijk warm bad in het warme water (38-40 graden) van het geothermale bad in Myvatn, ook wel de Blue Lagoon van het noorden genoemd. Het water is lichtblauw gekleurd door de combinatie van mineralen en zwavel. In het kleine natuurpark Höfði, ook wel bekend als het elfenbos, kunt u prachtig wandelen door het bos met veel flora en mooie uitzichten op het meer.

   

  In het natuurreservaat Dimmuborgir ("duistere burchten") zijn verschillende wandelpaden uitgezet langs fascinerende rotsformaties die bestaan uit vulkanisch gesteente, die ontstonden bij een uitbarsting van ongeveer 3000 jaar geleden.
    
  Namaskarð
  Ook wel bekend onder de naam Hverir. Hier vindt u een zeer interresant solfataren (=kokende modderpoelen) veld. Door de sterk zwavelhoudende gassen die er vrij komen hangt er een geur die aan rotte eieren doet denken. Daarnaast vindt u er fumaroles waaruit continue stoom uit de aarde wordt gespoten.
   
   
   

  Krafla
  Krafla is de naam van de nog steeds actieve vulkaan in dit gebied, alsmede van de grote geothermische krachtcentrale, die u ook kunt bezoeken. De Krafla was van 1975-1984 aktief met spleet-erupties. Spleet-erupties zijn een typisch IJslandse soort vulkaanuitbarsting. Een uitgestrekt gebied is bedekt geraakt met verse lava, die op verschillende plaatsen nog steeds warm is en je ziet tijdens een wandeling de dampen van stoom en zwavelbronnen omhoog komen. Het is een vreemde belevenis om over de warme, grillige zwarte lava te lopen, dat erg aan een maanlandschap doet denken. Het kratermeer heeft door de zwavel een merkwaardige oranje kleur.

   
   
  Husavik
  Vanuit het visserplaatsje Húsavík vertrekken meerdere keren per dag walvis-safari´s, met authentieke houten schepen. De kans dat u daadwerkelijk walvissen ziet tijdens de tour is 98% ! U vindt in Húsavík ook een interessant walvismuseum.
   
   

  Jökulsargljufur
  Hier treft u een aantal natuurlijke schoonheden vlak bij elkaar. Bij Hljóðaklettar ziet u mooie rotspartijen met basaltzuilen. 

  De Ásbyrgi kloof is een kilometerlange, op sommige plaatsen 100 meter diepe, hoefijzer-vormige kloof. Vermoedelijk is de kloof duizenden jaren geleden door een grote gletsjer gevormd.
   
   
   
  Dettifoss
  Ook vindt u hier de Dettifoss, qua waterverplaatsing de meest krachtige waterval van Europa. In de buurt van de Dettifoss liggen nog twee kleinere watervallen, ca. 2 km stroomafwaarts de Hafragilsfoss (27 meter hoog) en stroomopwaarts de brede Selfoss, die uit verschillende naast elkaar liggende watervallen bestaat.   
   
  Vanaf de ringweg is een nieuwe asfaltweg aangelegd naar de Dettifoss. De andere weg vanaf Asbyrgi in het noorden is vrij slecht en hiervoor is een 4x4 wagen aan te raden. Via de noordelijke route kunt u dichterbij de waterval komen.

  Siglufjörður
  Ten noorden van Akureyri vindt u het Troll Peninsula, met majestueuze bergen en een mooie fjordenkust. Siglufjorður, het meest noordelijke stadje van IJsland, was van 1900 tot 1970 de haringhoofdstad van het Noord Atlantisch gebied. Dagelijks voeren honderden vissersboten het kleine fjord om hun vangst aan land te brengen. In de hoogtijdagen waren er wel 10.000 mensen in de haringverwerkingsindustrie werkzaam, veel meer mensen dan er in het plaatsje zelf woonden. Aan de kade is het haringmuseum gevestigd. Sinds 2010 is Siglufjordurður bereikbaar via een 11 km. lange tunnel bij Ólafsfjörður.
   
  The Arctic North
  Het meest noordoostelijke deel van IJsland, dat bijna op de Poolcirkel ligt, staat bekend als "The Edge Of The Arctic" . In dit dunbevolkte gebied vindt u eenzame kustlandschappen met hoge kliffen, waar veel vogels nestelen. In Raufarhöfn is men in 1996 gestart met een interessant project en bezig een Arctic Henge te bouwen, in navolging van het Engelse Stonehenge. Geïnspireerd door eeuwenoude verhalen en Edda gedichten wordt een cirkel gebouwd met indrukwekkende bogen, die worden geconstrueerd met massieve basaltblokken. Het verlaten Langanes schiereiland is een eldorado voor vogelspotters.
   
   
   
   
 • Reisbeoordelingen

Agenten-Login
Nieuwe aanmelding